GHS symbolen op de flesjes

door | jun 1, 2021 | Artikelen

GHS symbolen op flesjes etherische olie, vaak krijgen wij vragen over deze GHS waarschuwingen. Dat is ook logisch, want ze moeten er voortaan goed leesbaar opstaan. Huh?? Maar, het zijn toch natuurproducten? Dat klopt zeker! Pure natuurlijke etherische olie is een erg krachtig product waar je met veel respect mee om moet gaan.

Bij het juiste gebruik zijn etherische oliën zeer veilig en goed voor je gezondheid. Maar in grote hoeveelheden kunnen ze giftig zijn en juist gevaar opleveren voor de gezondheid. Dit is min of meer de grootste reden dat op Europees niveau is besloten om bedrijven verplicht te stellen om GHS symbolen te gebruiken.

GHS symbolen zijn verplicht gesteld door overheid.

Etherische oliën zijn lange tijd verkocht zonder enige vorm van waarschuwing op het etiket. De overheid heeft verplicht gesteld dat op ieder potje etherische olie waarschuwingsteksten en/of waarschuwingssymbolen moeten zitten. Deze Europese regelgeving is sinds 2015 actief.

GHS symbolen in de juiste context.

De GHS waarschuwingssymbolen schrikken best af. Kan ik dit wel gebruiken? Is dit product wel veilig? Natuurzuivere etherische olie is toch niet giftig? Het zijn allemaal vragen die direct in je opkomen als je de flesjes etherische oliën ziet.

Etherische olie is een natuurproduct. Bij een juiste manier van gebruiken is het veilig en goed voor je gezondheid, maar bij een verkeerde manier van gebruik kan het ook gevaarlijk zijn. Lees voor gebruik dus altijd de contra indicatie zorgvuldig door. Etherische olie is een natuurproduct. Bij een juiste manier van gebruiken is het veilig en goed voor je gezondheid, maar bij een verkeerde manier van gebruik kan het ook gevaarlijk zijn. Ons advies is: lees voor gebruik altijd de contra indicatie zorgvuldig door.

Het werkelijke gevaar van etherische olie.

De concentratiegraad van etherische oliën is heel hoog. Een klein flesje etherische olie is al het resultaat van meerdere kilo’s kruiden of plantmateriaal. In die concentratie schuilt meteen ook het eerste gevaar voor wie ze voor het eerst zonder kennis zou gaan gebruiken. Voor wie met etherishe olie aan de slag wil, en geen verstand heeft over het juist gebruik ervan, schrikken de GHS waarschuwingssymbolen nog gelukkig af. We maken het soms mee dat er Rozemarijn, Peterselie of andere soorten etherische olie gekocht worden om over een salade te sprenkelen. En dan niet een paar druppeltjes, maar in hoge doseringen. Gelukkig staan de GHS waarschuwingssymbolen op het potje zodat men vragen gaat stellen over het product.

De veiligste manier is om de etherische olie op te lossen in plantaardige olie zoals bijvoorbeeld Jojoba olie, Amandel olie of heel simpele olijfolie. Vaak zijn dan een paar druppeltjes al voldoende. Als je niet zeker bent van het gebruik van een bepaalde olie neem dan altijd eerst contact op met een aromatherapeut of natuurarts.

Onduidelijkheid over welke symbolen

We nemen de proef op de som. We willen opheldering over welke symbolen gebruikt moeten worden.. Natuurlijk beginnen we bij het begin, de overheidsinstanties. Er zijn diverse instanties die advies geven over welke symbolen gebruikt moeten worden. Helaas lopen we al snel tegen de lamp en kan niemand advies geven over het onderwerp etherische olie. Logisch natuurlijk, want dit is in het verleden helemaal niet nodig geweest, en daarbij is etherische olie voor hen een relatief onbekend product. We zetten onze zoektocht voort en vragen bij grotere toeleveranciers na welke GHS waarschuwingssymbolen hun gebruiken of adviseren. Dit hebben we niet alleen bij toeleveranciers onderzocht maar ook bij enkele con-collega’s. Wat blijkt, iedereen gebruikt andere symbolen en heeft er een andere kijk op.

Conclusie

Oils and You gebruikt de meest voorkomende waarschuwingssymbolen op de flesjes etherische olie. Niet alleen om ons in te dekken tegen enige risico’s, maar ook om gebruikers erop te attenderen er op een veilige manier mee om te gaan. Weet dat etherische olie een mooi maar krachtig product is maar gebruik het dus op een verstandige en veilige manier. Wat net zo belangrijk is, lees voor gebruik de contra indicatie door. Hier staat waardevolle informatie in wat de echte risico’s van etherische oliën zijn.